CoWorking ne Tirane

CoWorking Space - Mesazh nga renderCoworking është një stil i ri i te te punuarit ne një ambient të përbashkët shoqeror qe shtrihet ne disa ambiente te cilat ofrojne komoditetet e nje zyre moderne. Ndryshe nga në një mjedis tipik zyrash, personat qe ndajne nje hapesire coworking nuk janë të punësuar nga e njëjta organizatë. Coworking është tërheqëse pasi ofron ambiente profesionale per profesionistë, freelancer(punonjes të pavarur), apo njerëz të cilët udhëtojnë shpesh e qe mund të përfundonin duke punuar të izoluar. Sic shihet rendesia e nje coworking space, nuk eshte vetem tek ambientet moderne, por dhe tek komunikimi shoqeror dhe mundesia e te punuarit ne nje ambient relaksues.

Mbaj mend qe kur filluam firmen e pare para shume vitesh ne Tirane, ishte shume e veshtire te gjeje nje hapesire ku te punoje 2 veta. Te gjithe ambientet me qira ishin ose shume te medha (tipit 1000m2), ose ambiente shtepish ku duhet te shqetesoheshe vete per Internetin, per ikjen e dritave e banalitete te jetes se perditshme. Ne nje skuader te vogel sic ishim ne, nje ambient ku mund te kishte dhe ekipe te tjera do kishte qene ideale pasi vetmia e oreve te gjata para kompjuterit eshte vrasese, sidomos ne software development kur ke nevoje te shkeputesh e te diskutosh mbi dicka qe nuk eshte log-errorresh ne nje monitor kompjuteri.

Pas shume vitesh, m’u desh te punoj per disa muaj ne nje qytet europian (Barcelona), larg zyres sime dhe isha shume i lumtur kur zbulova nje CoWorking office. Ideja ishte shume e thjeshte, ne nje qytet te ri ku duhet te rrija per 3 muaj kisha nje linje interneti te mire, nje ambient te qete dhe pas punes nje grup miqsh nga e gjithe bota me te cilet mund te pija dicka e te ndaja eksperiencat e Barcelones.

Duke konsideruar ditet qe dua te shpenzoj ne Shqiperi, nuk mund te vija re qe atje mungon nje coworking space. Per kete vendosem qe te marrim nje ambient me rreth 120 m2 ne nje zone teper te aksesueshme te Tiranes dhe ta kthejme ne coworking space.

My’ Office (www.myoffice.al) eshte eshte nje hapesire e tij do i vlente cdokujt qe do te shpenzoje ca dite prane familjes te kete nje hapesire profesionale ku te mbaje komunikime apo te beje ca pune remote. Grupe te tjera interesi jane gazetare, te rinj qe duan te fillojne nje biznes, freelancers e te tjere persona qe gjenden ne nje situate ku duan nje ambient profesional pune. Hapesirat mund te merren me qira kundrejt nje pagese qe do na lehtesoje ta vazhdojme si inisiative per periudha nga ditore, deri ne vjetore.
Nese njihni dike qe po kerkon nje tavoline pune dhe nje ambient miqesor ne Tirane, ju lutem rekomandojani kete nisem.
Dhe me poshte nje infographic me disa statistika interesante per coworking spaces.

11 Incredible Coworking Statistics That Will Make You Leave Your Cubicle (Infographic)

Handling Exceptions in Grails

Improve error handling – Exceptions

The Error Handling in Grails has changed with the latest support from Groovy. In this case we will make use of the “Declarative Controller Exception Handling” feature of Grails.

“Grails controllers support a simple mechanism for declarative exception handling. If a controller declares a method that accepts a single argument and the argument type is java.lang.Exception or some subclass of java.lang.Exception, that method will be invoked any time an action in that controller throws an exception of that type. See the following example”:

class ElloController  {
    def index() {
        def message="Resource was not found"
        throw new NotFoundException(message);
    }

    def handleNotFoundExceptio(NotFoundException e) {
        response.status=404
        render ("error found")
}

In the previous example, a simple blank page will the message Error not found will be shown on the invocation of the controller
Important:

  • The exception handler method names can be any valid method name. The name is not what makes the method an exception handler, the Exception argument type is the important part.
  • The exception handler methods can do anything that a controller action can do including invoking render, redirect, returning a model, etc.

We need to avoid including redundant methods in every class. Therefore traits in Grails provide a clever way to include some methods to a class. With regard to Exceptions, we create a traits groovy file including the neccessary Exception Handlers. Example:

package com.apo4.exception

trait NotFoundExceptionHandler {
    def handleNotFoundExceptio(NotFoundException e) {
        response.status=404
        render ("error found")
    }
}

This trait can be included in any controller through an implements directive. Thus our old controller becomes:

import com.apo4.exception.NotFoundExceptionHandler
import com.apo4.exception.NotFoundException

class ElloController implements NotFoundExceptionHandler {
    def index() {
        throw new NotFoundException("Resource was not found");
    }
}

As it can be seen, the methods are no longer in the controller but are moved into the traits and included from the implements directive.

Exceptions can easily be invoked in services as well. *Controllers consuming such services should have the implementation of the traits or a method to Handle the Exceptions.

import com.apo4.exception.NotFoundException
class ElloService {
    def serviceMethod() {
        throw new NotFoundException("Resource was not found - thrown from service");
    }
}

References

Dillinger uses a number of open source projects to work properly:

Si te fitohen para me rishitje domainesh .com

Tema me pak fjale: Domainet .com tregetohen cdo dite me vlera nga 12$ deri ne vlera teper te larta. Eshte e mundur te krijohet nje biznes i vogel me domaine qe rregjistrohen per 1-2$ fale kodeve te GoDaddy e me tej te tregetohen me shtrenjte.
com
Ashtu sic ka prona reale (shtepi, dyqane) qe shiten e tregetohen, ashtu ka dhe nje tregeti virtuale me “prona” virtuale. Nder pronat me te vlefshme jane domainet .com por dhe domain-hacks ku rol te rendesisshem luan dhe .al. Ndoshta ardhur koha qe te kemi te gjithe prona virtuale. Ca jane te vlefshme, e ca me me pak vlere.

.com vazhdon te jete domaini me i kerkuar. Cmimi i nje domaini .com varion tek rreth 10€ tek shumica e regjistrareve (dhe 15€ tek Host.al nese zgjidhni nje regjistrar lokal).

Vleren me te madhe tek domainet .com e kane:

  1. Domainet e shkurter
    1. Domainet 3 karaktere variojne nga disa mije ne disa qindra mije dollare
    2. Domainet me 4 karaktere variojne nga xx$ deri ne xxxxx$. Ketu bejne dallim domainet vetem karaktere, vetem shifror. Me pak vlere kane ato qe kane karaktere + shifra. Edhe me pak vlere kane ato qe kane vijezim ne mes.
  2. Domainet qe bazohen mbi fjale fjalori (kryesisht anglisht, por dhe gjuhe te huaja). Psh buy.com kushton jashtezakonisht shume pasi cdo kerkim fjalen buy do i jepte nje prioritet ketij domaini.
    1. Ketu bejne dallim dhe fjalet qe kane dy apo tre fjale fjalori te perziera bashke.

Interesante eshte qe ka mijera domaine qe skadojne cdo dite. Ka disa faqe qe listojne domaine qe skadojne dhe me e njohura eshte expireddomains.net. Listat e saj permbajne disa mijera domaine dhe eshte veshtire te gjenden domaine ne kategorite me siper.

Per kete mund te perdoren te tjera sherbime. Nje prej tyre creative-domains.com liston domaine nga expireddomains.net, por me perzgjedhje te domaineve te shkurter dhe domaineve qe bazohen ne fjale fjalori.
Keshtu: http://creative-domains.com/deleted-4-letter-com-domains/ liston domainet me gjatesi 4 qe mund te regjistrohen.

Godaddy ka shpeshhere nje liste me kupona zbritje. Po tek creative-domains.com ka nje liste me kupona te GoDaddy e mund te regjistrohen domaine me 1.4$ copa. Per dike fillestar qe ka kohe te shpenzoje ne internet, mundet te rregjistrohen mbi 50 domaine me 100$ dhe me tej te shpresohet te shiten 3-4 me cmim tek 25$ per te mbuluar shpenzimet dhe ka nje portofol tjeter pothuaj 50 domaine per te testuar nese shiten nje dite.
Kuptohet, procedura nuk eshte kaq e thjeshte dhe do shume durim e negocim (perndryshe do e benin te gjithe), por eshte nje menyre qe mund te funksionoje nese dikush ka kohe plot. Persona te ndryshem kane portofole prej mijera domainesh dhe mund te nxjerrin nje rroge normale.

Me interes jane dhe domain-hacks, ku ato .al kane shume vlere, por kjo mund te diskutohet ne nje teme tjeter.

Quick bucks and domain hacks

Foto taken near Stutensee, Karlsruhe

Foto taken near Stutensee, Karlsruhe

 

Domain Hacks are a creative way to brand names in the internet culture. They make use of domain extensions to express words within the context of a domain such as: pla.net for a planet related website, who.is for a (domain) whois related website, del.icio.us for a website that appeals to visitors sense of pleasure! and so on. Domain hacks have been used by startups and big corporations. Instagr.am, ti.me, goo.gl, trib.al, bit.ly are just some of the examples of services we see everyday in our social lifes represented in domain hacks. Such domains stick with us because they are beautiful and because of the first impression they make. As the recognition of a word in a domain hack is also an intellectual operation, these domains are not easy to forget.

As number of new tlds in the market, increases everyday, the combinations to provide domain hacks increases as well. Xona Domain Hack tool provides a combination of more than 300 000 domain hacks accross different domain tlds. While the Xona tools is based on English as a dictionary, domain hacks can be created in any other language. As you might have imagined, there are good domain hacks, and worthless domains hacks, but in an industry of about 271 million domains, creative domains are always worth the attention.

As one cannot trace all the domain extensions, my experience has been related with .al domains. (.al domains are cheaper (12.99€) than let’s say .ly domains (75$), and more “secure” than .ng domains. From a geo-political position, .al domains are controlled from a country with similar outreach as the country controlling the generic .me). The .al zone, has more than 14000 domain hack combinations in the Xona list (and the list is based is only on English dictionary; the -al suffix is also used in Turkish and some other eastern languages to create words). All the .al zone has no more than 12 000 second level domains registered at this moment. As one might imagine, only a small portion are domain hacks.

I started registering domain hacks in this zone for pure pleasure, and I realized that while some domains sell for high bucks, there is also a market in domains which sell for a few bucks. For example, while soci.al sold for 50 000$ in September 2011, other domains may sell for less, and still provide a value to the customers. Domain aeri.al sold on Flippa for a sum between 50–60$. Finding those good domains like soci.al might be difficult, but finding domain hacks like aeri.al which still have a value is quite easy. Beside going through the Xona Listing and checking for domains which are not registered yet, you can also check for domains which are about to expire. Host.al, one of the accredited registrars for .al domains, provides a backorder service. Through this service, you can check domains which are about to expire and backorder them (a practice used by many big registrars like Godaddy, Name.com etc). As you scroll through that list, you might find valuable domain hacks such as minim.al (available for backorder at the time this article was being written) which will probably not sell for thousand of dolllars, but is a cool domain; and might probably sell for a few hundreds. At the moment the .al zone has some interesting domains for sale. medic.al, de.al, digit.al, an.al are some of the coolest hacks.

Do not risk much, have some fun and own a piece of internet, own some internet property ☺

How was ArchivPortal Deutschland and Deutsche Digitale Bibliothek developed (FrontEnd)

archivportal-logo

Yesterday another big project in support of the German culture was launched at the 84th German Archive Conference. This is the Archivportal-D (with D standing for Deutschland {and APD for abbreviation}). The portal is accessible online at www.archivportal-d.de and it enables users to comb Germany’s archives in the course of their research and all is of course free of charge.

The project follows another similar project, the Deutsche Digitale Bibliothek (DDB for abbreviation} (https://www.deutsche-digitale-bibliothek.de/) which was launched roughly two years ago. Both the project share similar software stack characteristics and all is based on Open Source. The public repositories for the front-end development can be found online on GitHub at the: https://github.com/Deutsche-Digitale-Bibliothek/

deutsche-digitale-bibliothek-logo

Backend

Both project are backed by a backend solution provided by IAIS Fraunhofer named Cortex. Cortex is based on SolR and Lucene indexes and more information can be found in the research papers published on the topic (check https://www.iais.fraunhofer.de/iais-cortex.html for more info).

API

Following an open collaboration perspective, the DDB has decided to open up the API for everyone. The documentation of this service can be found at: https://api.deutsche-digitale-bibliothek.de/ and the registration can be done for free from the DDB web-page. The same API is used for APD & DDB and apparently it will like that for a while.

FrontEnd

grails-logoFrontend was based on Grails Framework, which is based on the (sexy) Groovy programming language and scales on top of the Spring Framework. Grails was chosen since it provided a comprehensive programming and configuration model while still allowing development on a modern transitional Java-based world.

 

As a browser framework  JQuery was used but additiona libraries as well.

elasticsearch-logo-icon-lgWhile Cortex was used for the Backend, there were a few services which needed to be developed while the front-end was being developed. LDAP and yet another existing technology, ElasticSearch were used in these cases (but no relation to GORM due to performance paranoia; this might change in the future though).

As mentioned before the team made use of GIT for version control.

Development Environment

GGTS_Eclipse_RatingMost of our frontend-developments were done in the Groovy/Grails Tool Suite, an Eclipse based IDE.

 

jenkins-logoJenkins-CI was used for the continuous integration process and the build systems.

 

 

 

atlassian-logo-1Atlassian products such as Crucible/Fireye & Jira have been used for code reviews and issue tracking.

 

 

Additional Software

In DDB, some additional scripts based on PHP have been used such as Omeka for exhibitions presentations and Piwik for the analytics.

 

If you want to contribute in the source code of these two projects, please check their repos at: https://github.com/Deutsche-Digitale-Bibliothek/

 

 

spam-abstract

Nje listë me SPAM që nuk vlen asgjë!

Shumë prej nesh janë të lodhur nga emailet reklamuese që po marrim nga  firmat shqiptare. Të verbëruar nga shifra si 100 000 emaile apo dhe me shumë, e vizionin e gabuar se një email do sjellë një klient, shumë firma shqiptare (e shpeshherë dhe politikanë) i jane drejtuar listave SPAM për të bërë reklamën e tyre të lirë.

Të kuptohemi, ka dhe lista emailesh që mund të jenë klientë të biznesit dhe është shumë e pranueshme që të njoftohen për produktin e ri, për uljen e cmimit apo për cdo informacion tjetër në lidhje me biznesin për të cilin kane shfaqur investim. Por t’u dërgosh njerëzve të panjohur, emailet e te cilëve i ke blerë nga nje 15 vjecar në një nga kafenetë e Tiranës apo Prishtinës është një biznes jo etik dhe rezultativ.

Për të bindur në faktin që listat SPAM janë të pavlera vjen në ndihmë dhe një blog i botuar nga një firmë që për biznes ka dërgimin e emaileve për biznese.

Grafiku i parë (Open Rate) që tregon statistika mbi “Hapjen e këtyre emaileve” për lexim tregon që normalisht emailet e bizneseve hapen në 25% të rasteve dhe kur janë SPAM injorohen tërësisht. Grafiku bazohet mbi korelacionin e listës te pastër me listën SPAM dhe ne rastin e një liste 100% me adresa të marra gjetkë, hapja e emailit është në zero.

Grafiku i dytë (Unsubscribe Rate) tregon varesine me c’regjistrimin nga keto lista ku duket sikur fatkeqesisht njerezit as nuk kane besim te c’regjistrohen (por kane besim te c’regjistrohen nga listat e pastra. Ndoshta kjo ndodh pasi ne castin qe c’regjistrohesh nga nje liste, dikush filtron emailin tend si ekzistues dhe te shton ne nje liste tjeter… ).

 

PublicListsStinko-672x672Grafiku i trete (Click Rate) Norma e Klikimeve tregon qe klikimet ne keto lista jane sic pritet prane zeros (megjithese interesante eshte dhe fakti qe dhe nga listat e biznesit, Norma e Klikimeve nuk eshte me e larte se 1.6%!??)

Grafiku i fundit (Complaint Rate) tregon Normen e Ankesave e cila gjen pikun ne listat SPAM (por tregon dhe nje ndjesi braktisje pas nje fare caku pasi eshte e kote dhe te ankohes). Nga grafiku i trete duhet kuptuar dhe anti-reklama qe i behet biznesit tuaj nese dergoni lista SPAM. Te gjithe e duam nje sherbim te mire, por nuk e duam nje tregetar qe te bezdis!

Do isha kurioz te dija nese dikush mund akoma t’i mendoje me vlere emailet SPAM, megjithate edhe nese dikush mendon qe ato emaile jane te vlefshme, mos harroni qe dergimi i emaileve SPAM eshte i denuar me ligj.

Ne Republiken e Shqiperise, nenet qe denojne SPAM: Rregulloret e Privatësisë dhe Komunikimeve Elektronike (direktivat), Ligji nr.9918 Neni 128 dhe Ligji nr.10 128.

Foto e marre nga YouTube

Nese dhe une do e hackoja nje faqe qeveritare/ Si te parandalosh faqen qeveritare qe te hackohet

 

Sot ne mengjes gazetat (te pakten Tema dhe BW) kishin nga nje lajm mbi faqet e disa ministrive shqiptare te hackuara gjate nates nga disa djem ne emrin REDANONS _AL JUSTICE.

Lajmi i hackimit mbante peshe jo vetem per faktin qe faqet ishin hackuar por dhe per mesazhet politike aktiviste qe kishte te publikuar.(peticionin e gjeni ne fund te ketij shkrimi). Lajmin e gjeni tek BalkanWeb (ketu) dhe nese zhduket nga Balkan Web mund ta gjeni tek projekti yne per Arkiven Mediatike (ketu).

Fillimisht duhet te theksoj se personalisht jam kundra cdo nderhyrje te tille! Kjo jo vetem se eshte dicka qe denohet penalisht (a thu se ministrat e atyre faqeve duan t’ia dine per denime penale), por se eshte nje veprim etikisht jo i drejte!

Megjithate perballe frustrimit qytetar dhe neglizhences burokratike, e gjej kete forme proteste interesante sidomos duke pare se disa nga kerkesat jane teper realiste. Ndoshta heren tjeter qe hackojne nje faqe qeveritare keta djem e bejne sakte dhe rregullojne nja dy gjera sic i ka hije nje white-hacker. Nga perspektiva ime si qytetar, cfare do kisha deshire qe te ndryshonte.

stema-e-republikes-se-shqiperise
1. Kthimi i simboleve kombetare!

Shteti Shqiptar ka nje simbol kombetar te permendur ne kushtetute (Neni 14 i Kushtetutes per me sakte). Sado e padeshiruar te jete ajo shqiponje per syrin e nje artisti si Kryeministri yne, simbolet duhen respektuar ose duhet ndryshuar baza ligjore. Prandaj te dashur hackers, heren tjeter qe futeni ne faqe qeveritare… na riktheni ju lutem Shqiponjen qe kemi simbol te identitetit tone.

Neni 14

2. Flamuri kombëtar është i kuq me një shqiponjë të zezë dykrenore në mes.
3. Stema e Republikës së Shqipërisë paraqet një shqyt me fushë të kuqe me një shqiponjë të zezë dykrenore në mes. Në krye të shqytit, me ngjyrë të artë, është vendosur përkrenarja e Skënderbeut.

2. Kthimi i VKMve te vjetra

Supozojme qe arrini te hyni ne faqen e kryeministrit (qe eshte e programuar njesoj si faqet e tjera). Per disa qe kane respekt per ligjin dhe per standartet, faqja e vjeter trashegonte nje seri artikujsh dhe Vendimesh te Keshillit te Ministrave. Te gjitha keto u zhduken pa asnje respekt ne castin kur u prezantuan nderfaqet e reja dhe te me pyesesh mua eshte nje akt me kriminal se te vendosesh nje peticion ne faqe te pare.

Jam i sigurt qe diku ato VKMra jane. Nje kopje te vjeter te tyre mund t’ua jap dhe une.

3. Faqja zyrtare eshte zyrtare dhe jo reklame personale

Kur te futeni ne nje nga ato faqe, ju lutem ate linkun BLOG, mos e lini te perfundoje ne nje domain personal te Kryeministrit aktual, apo te ndonje ministri. Eshte jo serioze qe nje faqe qeveritare te lidhe me nje faqe private. Eshte fyese per nje popull qe te shohe se imazhi i nje personi eshte me i forte se imazhi i nje institucioni. Kjo mund te jete e vertete praktikisht, por te pakten per respekt na lini te besojme ne institucion dhe detyre e jo zoter te plotfuqishem.
Nese shihni nje blog apo nje link tek nje faqe personale jo qeveritare, ju lutem ndryshojeni linkun. Nje faqe humoristike apo nje faqe porno eshte me mire se nje faqe qe perzien njeriun me rolin.

security-shield

Tani per koleget e mi qe punojne ne anen tjeter te hackerave dhe perpiqen te mbrojne keto faqe!

Asgje nuk eshte e pathyeshme. Megjithate shume gjera jane te parandalueshme!

Kesaj rradhe mesazhin ua dhane disa djem nga tanet, por nese heren tjeter doni te mos beheni gazi i botes, atehere ju lutem konsideroni:

1. Gjithmone nje buxhet i vecante per sigurine e faqeve.

Ky buxhet duhet te mbuloje disa ore pune te stafit tuaj dedikuar sigurise, ose paguani nje kompani qe t’u kontrolloje vazhdimisht (cdo dite mundesisht faqen) per probleme sigurie.
Lereni buxhetin e vogel pasi po e ngritet, ujqerit korporativ do sulen dhe do ju nxijne shpirtin me burokracira, tenderin do e fitoje nipi 15 vjecar i deputetit dhe do jeni serish ne piken 1.

2. Mos merrni ne dorezim nje pune nese nuk eshte garantuar siguria

Ne zhvilluesit stresohemi shume per anen funksionale. Titullari shqetesohet per foton dhe CVne e tij, dikush per ngjyrat e faqes dhe IT duhet te shqetesohet per Sigurine! Mos merrni ne dore nje faqe nese nuk merrni dhe nje raport ku tregohet qe nje test penetrimi eshte kryer per faqen ne nje server testimi!!!

3. Kryeni vete ca teste pentrimi!

OWASP Zed Attack Proxy Project

OWASP Zed Attack Proxy Project

Nese mendoni qe duhet te jesh nje ekspert per te thyer nje faqe te programuar dobet, dijeni se e keni gabim. Shumepak prej djemve qe thyejne faqe sot eshte nje programues i vertete (dhe dashte Zoti te mos bini ne dore te programuesve qe dalin ne krahun e kundert). Ka shume mjete qe mund te perdorni per testim te faqes suaj dhe sic mund ta mendoni shume prej tyre jane te lira.

The Open Web Application Security Project (OWASP) eshte nje projekt qe te ofron mundesine e shkarkimit te nje tool qe te tregon si te skanoni faqen tuaj per probleme sigurie. Eshte i mirembajtur nga nje grup njerezish shume te afte dhe nese e testoni njehere ne jave ne faqen tuaj, do e beni gjumin e qete. Shkarkoni Zed Attack Proxy dhe jeni te nderuar e do e meritoni rrogen! Me pak kafene e me shume pune!

 

 

 

 

 

Nga eksperienca dhe per aq sa kam pare keto vite, faqet do “rregullohen”. Do vihen online dhe do harrohen te paarrnuara deri ne diten tjeter kur dikush tjeter do futet e do postoje nje tjeter mesazh!

 

Teksti me poshte eshte marre nga Gazeta Tema.
PETICIONI

SOT POTHUAJ TE GJITHA FAQET QEVERITARE JANE SULMUAR NGA REDANONS_AL!

NE MUND TE NA GJENI VETEM NE YOUTUBE “REDANONS_AL JUSTICE” DHE GOOGLE PLUS “REDANONS_AL JUSTICE” OSE DUKE NA KONTAKTUAR NE EMAIL: [email protected]

SE PARI DUAM TE UROJME FESTEN E BAJRAMIT TE GJITHE SHQIPTAREVE QOFSHIN KETA MUSLIMANE, BEKTASHINJ, KATOLIKE, ORTODOKSE, EVANGJELISTE ETJ SEPSE SHQIPTARET JANE TE GJITHE TE BASHKUAR NE RASTE TE TILLA!

ARSYEJA E KETIJ SULMI TE PERGJITHSHEM BEHET NE NJE KOHE KU KRYEMINISTRI DHE QEVERIA PO MUNDOHEN TE CENTRALIZOJNE TE GJITHE PUSHTETIN NE DUART E TYRE. KJO ESHTE E PAPRANUESHME SEPSE KJO QEVERI U KA BORXH SHQIPTAREVE BESIMIN. E GJITHE ADMINISTRATA DUHET TE JETE SHERBETORE E POPULLIT DHE JO ANASJELLTAS! PAKENAQESITE TONA LIDHEN ME KETO PIKAT E POSHTE PERMENDURA. GJITHASHTU ATY DO TE GJENI DHE MENDIMET TONA PERSA U PERKET DISA CESHTJEVE.

1. REFORMA NE ARSIM. ESHTE E PAPRANUESHME NJE REFORME E TILLE PER REALITETIN SHQIPTAR. E VETMJA GJE E MIRE E KESAJ ESHTE VENDOSJA E MESATARES. TE GJITHA TE TJERAT JANE TE PAPRANUESHME. TARIFAT PER NDJEKJEN E STUDIMEVE EDHE SOT JANE TE LARTA, JO ME TE KETE 2, 3 APO 4-FISHIM TE SAJ. JU ME TE VERTETE DEKLARONI SE GRUPE TE CAKTUARA DO TE KENE TARIFA ME TE ULETA APO FALAS, POR AJO PJESE E SHOQERISE ESHTE E VETMJA QE NUK E NDJEK SHKOLLEN E LARTE SEPSE U DUHET TE MBAJNE FAMILJET. NE KETE MENYRE DO TE BEHET NJE DIFERENCIM SHOQEROR KU SHTRESA E PASUR DO TE JETE E VETMJA QE DO TE PERBALLOJE SHKOLLIMIN. NESE ME TE VERTETE JENI PER TE ORIENTUAR NXENESIT NGA SHKOLLAT PROFESIONALE, ATEHERE VENDOSENI SI DETYRIM QE PERPOS DEGES QE STUDION NJE STUDENT, GJATE ATYRE 3 VITEVE TE MESOJE EDHE 1 PROFESION, ESHTE KAQ E LEHTE, POR ME DUKET SE DONI TA LINI POPULLIN INJORANT QE JU TE VAZHDONI ME PISLLEQET TUAJA TE PASHQETESUAR. PRANDAJ FTOJME TE GJITHE STUDENTET DHE GJIMNAZISTET TE MOS HESHTIN ME, POR TE NGRIHEN NE PROTESTA NE TE GJITHE VENDIN, TU TREGOJME SE ME TE ARDHMEN TONE NUK DUHET TE LUHET. VEPRIME TE TJERA TE NEVOJSHME: TI HIQET AUTONOMIA UNIVERSITETEVE, TE BEHEN TESTE VLERESIMI PER CDO PEDAGOG NE FUSHAT E TYRE NE QENDRA TE POSACME NE KRYEQYTET, TE LIMITOHET QENDRIMI I REKTORIT NE JO ME SHUME SE 4 VITE DHE DEKANIT JO ME SHUME SE 8 VITE. TE BEHEN TESTE PRANIMI TE CENTRALIZUARA PER CDO APLIKANT PER PEDAGOG NE UNIVERSITETET SHTETERORE. GJITHASHTU, TESTIMET TE PERFSHIJNE EDHE AFTESITE KOMUNIKUESE DHE DIDAKTIKE ME ZE TE KETYRE PEDAGOGEVE NE SEANCA 30 MINUTESHE.

2. ME 22/05/2014, ELISA SPIROPALI, DREJTORESHë E PëRGJITHSHME E DOGANAVE DEKLARONTE ME PLOT KRENARI SE JANE ASGJESUAR 4425 COPA MALLRASH, KEPUCE, BLUZA SPORTIVE ETJ. ME ARSYETIMIN SE ISHIN TE FALSIFIKUARA. PERSE KETO MALLRA NE VEND QE TE ASGJESOHESHIN, PERSE NUK IU SHPERNDAHEN NJEREZVE NE NEVOJE. NESE LIGJI E NDALON NJE GJE TE TILLE, ATEHERE MERRNI MASA DHE BENI AMENDAMENTET E NEVOJSHME DUKE IU SHERBYER TE VARFERVE E JO TE BENI DEBATE NE SEANCA SESI TE FITONI SA ME SHUME FUQI.

3. PR/LIGJI PER REGJISTRIMIN E NUMRAVE IMEI TE CELULAREVE TE HIDHET POSHTE. EDVIN RAMA DO TE BEHET BIG BROTHER I SHQIPTAREVE, POR NUK DO TJA LEJOJME. NESE NJE LIGJ I TILLE APROVOHET, FTOJME TE GJITHE QYTETARET TE HEDHIN NE KOSH CELULARET E TYRE, PASI DO TE JETE E VETMJA MENYRE QE BISEDAT TUAJA TE JENE PRIVATE.

4. SHPERNDARJA E INFORMACIONEVE TE RREME PERMES MEDIAVE TE KONTROLLUARA NGA PS. SHQIPTARE, KUJDES NGA AJO CFARE DEGJONI NE MEDIA, BESONI VETEM KUR MINISTRAT TI THONE ME GOJEN E TYRE ATO QE DEGJOJME NE MEDIA SE GJOJA KANE THENE KESHTU APO ASHTU

5. DREJTESIA SHQIPTARE ESHTE TOTALISHT JASHTE KONTROLLI. MEGJITHESE PUSHTETI GJYQESOR ESHTE DHE DUHET TE JETE I PAVARUR, AI KA DALE NGA BINARET. FTOJME QE GJYQESORIN SHQIPTAR TE BEHET I VARUR NGA BE PER SHEMBULL DUKE MARRE SHEMBULLIN E EULEX. JEMI TE SIGURT SE NESE DO TE BEHEJ NJE REFERENDUM PER KETE CESHTJE MBI 75% E POPULLSISE DO TE ISHTE PRO.

6. KRYEMINISTRI I SHQIPERISE TE NDALOJE MENJEHERE CDO PERPJEKJE PER TE MARRE KOMPETENCAT E PRESIDENTIT. ESHTE E PAPRANUESHME DHE SHUME E CUDITSHME KJO URI E MADHE E TIJA.

7. TE BEHEN AMENDAMENTET E NEVOJSHME NE TAKSIMIN E PAGAVE PER TE MOS U LENE VEND ABUZUESVE SI SHEMBULLI QE DO TJU PARAQESIM ME POSHTE. NGA EMAIL-I PERSONAL I ALBANA CAUSHI: ALBANA CAUSHI DHE SHEFJA E SAJ LELJA NGA BOSNJA E HERCEGOVINA BASHKEBISEDOJNE SESI TE MUND TE PERFITOJNE NGA SHTETI SHQIPTAR DUKE BERE PUNONJESIT E TYRE TE NENSHKRUAJNE KONTRATA PUNESIMI NE MENYRE QE TE MARRIN PAGA 1 HERE NE 3 MUAJ DUKE I SHKAKTUAR DEM SHTETIT SHQIPTAR NE TAKSA DUKE LLOGARITUR MENYREN E RE TE TAKSIMIT QE KA HYRE NE FUQI NE 1 JANAR TE KETIJ VITI. ALBANA CAUSHI I JEPTE ME SHEMBUJ SHEFES SE SAJ SESI MUND TE KURSENIN 100000 L/PERSON DUKE BERE KETE MANOVER. EKONOMISTET DO TE MUND TA KUPTOJNE ME MIRE.

8. TE FILLOJNE PROCEDIMET PENALE NDAJ TE GJITHE ZYRTAREVE TE QEVERISE SE KALUAR QE KANE SHKELE LIGJET. TE FILLOJE NDJEKJA DHE HETIMI I PASURISE I SHTETASIT GEZIM KALAJA, KREU I SINDIKATAVE Të PAVARURA. TE BEHEN AUDITE TE IMTESISHME NE TE GJITHE SHQIPERINE PER SHPENZIMET E FONDEVE. TE SHIKOHEN ME IMTESI TE GJITHA SHPENZIMET. PO SIKUR TJU THEMI SE EKZISTON NJE FURGON I VJETER I BLERE NGA NJE DREJTORI PER VLEREN E 10 MILION LEKE TE REJA. KETE INFORMACION E KEMI NGA NJE QYTETAR I SHQETESUAR I NJE QYTETI TE SHQIPERISE. KESHTU PO SHOHIM EDHE SE SI I HETONI ANKESAT JUVE. NE KEMI EDHE DOKUMENTACIONIN E PLOTE TE AKT BLERJES TE KETIJ FURGONI ME TAKSAT E SHQIPTARVE DHE NE RAST TE MOS ZBULIMIT DO TA BEJME PUBLIKE NE NJE SULM TJETER.

9. TE PUSHOHEN NGA PUNA TE GJITHE TE PAAFTIT E AKSHI-T. NUK JANE NE GJENDJE TE OFROJNE SIGURI PER ASGJE. NE LISTEN TONE TE VIDEOVE DO TE MUND TE SHIHNI DHE TE GJITHA INFORMACIONET E INFRASTRUKTURES TE SHTETIT TONE, SPECIFIKA QE DUHEJ TE ISHIN SEKRETE, POR QE ISHIN VENDOSUR NE NJE SERVER TE PASIGURT TE AKSHI. ATA E MARRIN PAGEN KOT.

10. TE MOS KETE PAZARE ME NDRYSHIMIN E CMIMIT TE ENERGJISE ELEKTRIKE, JEMI DAKORT QE TE KETE VETEM NJE TARIFE, POR QE AJO TARIFE E VETME TE JETE CMIMI I TARIFES SE PARE AKTUALE DERI NE 300 KW, FUNDJA FUNDIT I GJITHE KY SISTEM ELEKTRIK ESHTE MUNDI I KETIJ POPULLI.

11. TE HIQET NGA FJALORI I QEVERISE “KRIMET E KOMUNIZMIT” NESE NUK DO TE KETE VEPRIME KONKRETE SEPSE PO MARRIM SHEMBULLIN E QEVERIVE TE KALUARA, ATA KANE DENUAR SIMBOLET JO TE GJALLA SI BUSTE ETJ. DUKE I SHKATERRUAR APO I HEQUR DHE NUK DENUAN NJEREZIT QE E BENE DIKTATUREN TE JETONTE.

12. TE PUBLIKOHEN INFORMACIONET MBI RTSH(RADIO TELEVIZIONIN SHQIPTAR), PARATE QE GRUMBULLOHEN NGA TAKSAT TONA, SA % MERR RTSH DHE SA % SHKON NE ARKEN E SHTETIT. FITIMET E KETIJ TELEVIZIONI NGA REKLAMAT APO MENYRAT E TJERA FITIMPRURESE NESE KA DHE SHPENZIMET DUKE PERFSHIRE TE GJITHA ZERAT E MUNDSHEM DHE PERSA I PERKET ZERIT TE PAGES SE PUNONJESVE TE JENE TE NDARA SPECIFIKISHT ME EMRA DHE MBIEMRA TE GJITHE PUNONJESIT QE PAGUHEN DHE SA PAGUHEN NGA PARATE TONA SI DHE ROLET QE LUAJNE NE KETE TELEVIZOR. TE FILLOJNE PUSHIMET NGA PUNA TE ATYRE QE MARRIN RROGEN PLOT E TE PUNESOHEN ME SHUME PUNONJES SI GAZETARJA E EMISIONIT TE MENGJESIT

13. TE ULET PAGA ME 50% E TE GJITHE DEPUTETEVE, (KR)MINISTR(IT)AVE DHE ZV/MINISTRAVE TE CILET KANE TE PAKTEN 1 BIZNES TE MADH OSE KANE TE DEKLARUAR PASURI MONETARE DHE TE PATUNDSHME QE KAPIN NJE SHIFER TE CAKTUAR E CILA ESHTE TEPER E LARTE, NUK BESOJ SE DO TIA NDIEJNE MUNGESEN. “SHERBETORET NUK DUHET TE PAGUHEN ME SHUME SE TE ZOTET”.

The 7 minute StartUp Pitch deck

Photo Illustration Dana Lipnicka

Photo Illustration Dana Lipnicka

A StartUp Pitch should be no longer than 7 minutes! Not even 11 minutes! Has to be the magic, infinite number 7! I say infinite because in some cultures, including my own the number 7 conceptualizes somehow an infinity. You might as well relate the number to some myths you might have heard of like th 7 lives of a cat, 700 hundred concubins of king Solomon, 777 as the number of God or as the number of Access Permissions on Unix!

Making a presentation in 7, seemed actually quite a challenge. I sat down with my partner and created 7 slides. When you present something you love, you can wither present it in one sentence (they call it elevator pitch which I dislike the begging cannotation it has), or you will need a time needed for longing-smile to your enthusiasm which might take from a few minutes up to let’s say an evening in the Pub. But as it seems, you can deliver a #pitch in 7 minutes and here is how. This is what I learned in the process of doing a 7 minute presentation with my partner for a new startup!

Rule 1: Forget the technology!

This is really hard if you are betting on a solution which is solved in an alternative technology solution and competing traditional methods. You know the vision, you know the advantages and it all starts with the technology. You expect yourself to discuss technology advantages… Wrong! There are many business or trendy people raising funds out there. They know nothing of technology, someof them cannot even create a team of developers because are so shallow and yet they can raise millions. Technology is not fundamental in a pitch, it is an adjective!

Rule 2: Focus on the problem!

Everyone you will meet coming from the business world, might this be the University Professor who know only theory, up to the banker will give you one and one advice again! Go out and do some market research, ask people for their problems. Know the problems but more important, know how to express them in proper form. The best approach is to be yourself the consumer of your solution. Personally I prefer to solve a problem concerning me. This way I will find motivation to work on the solution. I believe most enthusias young entepreneurs do the same. It is not the neccessary approach though. End-line, investors invest in a solution to a problem which affects a large “market”.

Rule 3: Numbers are all that count

I mentioned Market in Rule 2. If you want to attract the attention of investors, show them the money. Your startup is as good as the potential revenue it can make. Seems like the best you can do in 7 minutes is to convince someone that you are targeting a real problem, affecting a large market. Look at the AirBnB presentations, the only thing you tak with you is the potential revenue they will be making.

Rule 4: Competitive Advantage

This is also critical to show … how you will enter the market. Actually I thought it is about the advantages, but since Rule 1 says no technology talk, then focus on distinct aspects which you can use to show a contrast with compettors from a market perspective. The advantage that technology or your solution will give without too much focus on technology itself.

Rule 5: People are also part of the package

You cannot focus on the technology, but you can “sell” the people! Who your partners are, what makes them extraordinary people to work with, what benefits will your startup from the people in your team is all you have to convince that your solution can solve the problem you are mentioning and can challenge the competitors you are facing.

The rest is cliché.

 

A model?

The idea came to me as one switches on a light, one day  when by chance there fell into my hands an old dusty diagram,  the work of some unknown predecessor of mine. Since a chemist does not think, indeed does not live without models, I idly went about representing them for myself, drawing on paper the long chains of silicon, oxygen, iron and magnesium, with the nickel caught between their links and I did not feel much different from the remote hunter of Altamira who painted an antilope on the rock wall so that the next dayís hunt would be lucky.

Primo Levi, “The Periodic Table”, 1975

 

dns

Is Facebook discriminating FB Pages!?

While doing some routine boredom visits on websites in social media, I realized something peculiar. The company I used to work has a FB page with over 170K followers. While I still have some access on their information channels, I realized that the visibility of a post on their FB page was very low. I checked the latest posts and it was never mora than 1000-4000 visitors and (almost?) never more than that!!

This seemed strange, especially since even my stream of statuses have been hiding their info for some time. I had to test if this makes any sense for other smaller pages as well.

So I decided to compare the reach and attraction of 2 different pages, a big and a small one. Just had to find a smaller page with same profile and see what happens. So I recalled an old friend who is a Radio Moderator and has a FB Profile (there is no Radio moderator without a FB Page as I know). I knew he would have a couple hundred of visitors. All I needed to do was to follow his statuses and launch a similar status for the FB Page with 170K visitors. He had a 10K followers! Great for my test.

So at a certain moment of the day, the Page with 10K followers pushed a status with a poll which definitely would attract attention since it was referring to a hot topic! As we had discussed we launched that same status on the page with 170K visitors and the results was astonishing! The 10K page had double the visibility of the 170K page… This had to be wrong! This virtual world of FB does not respect its own rules!

This probably is not new to many social media experts. I found out that this thing has been going on for some time. I found it totally unacceptable!

People join Facebook with the attention to follow their friends, or the prominent activities (such as FB Pages) which have information relevant for them. Some might say that Facebook and social media is about following people! I have a different perspective, we use Social Media to get new relevant information.
And if we decide that a certain source of information is relevant for us, than this is what we expect to follow. This is the promise where social media’s where born upon! You follow who you are interested! This is the never-written promise that made social media pages popular (and the vanity of our souls of course)!

Yes! I know what some might be thinking! A page which made it to 170K visitors did not made it by posting one status in 3 days! They did so by posting 10-20-30 statuses per day.

But it is up to the followers to decide if these statuses are becoming boring or not. Believe me, we all have removed people who post irrelevant noise on the social sites from our following streams… It is also expected that FB wants to tweak their algorithm to provide visibility to new pages as well. But this changes should not be discriminating… Especially to portals which have a lot of followers. Unless Facebook categorizes these pages as potential buyer for their ad system, and we are in another dirty discussion…